Bio Hajlék-Táplálék-Energia (HTE) Rendszer
Mest-R Alapítvány



BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció




Ökológiai egészségkert

Prof. Dr. Edmond Bordeaux Székely

A táplálék előállítása az ökológiai egészségkertben olyan egyszerű és olyan kis mennyiségű munkát tételez fel (más élelmiszertermelési módszerekkel összehasonlítva), hogy a munkamegosztás nagyobb mértékben nem szükséges, mint amennyire az egy normál családon belül megoldható.

Az ökológiai kert és a negyedhektáros kisgazdaság képes elegendő táplálékot előállítani egy négytagú család számára, a családfő napi 3 órai munkájával és a többi családtag időnkénti besegítésével.
Ha egy kecske, vagy más háziállatok is tartoznak a kisgazdasághoz, akkor valamivel nagyobb földterületre van szükség a takarmány megtermelésére, és több időt kell szánni a munkára is.

Természetesen vannak többletmunkák is addig, amíg minden zökkenőmentesen nem működik.

Mivel az élelmiszertermelés egyéni módja eléggé járható út, ezért jobb, ha nem vállaljuk az azzal járó problémákat, hogy egy külön csoportot szervezzünk erre a célra, a feladat megosztás lehetséges bonyodalmaival és így tovább.

Más részről számos olyan dolog van, amelyet lehet, sőt szükséges is közösségi szellemben együtt végezni. De egy közösségi ház, gyermekjátszótér, könyvtár, hobby műhely és más hasonló praktikus dolgok létrehozhatók, és megoszthatók.

Ezen túlmenően az otthon, vagy a kert bizonyos felszereléseinek közös beszerzése is előnyös lehet. A legfontosabb, hogy csoportok jöhetnek létre a közös gondok megvitatására, valamint számos kulturális és oktatási tevékenység céljából.


A kisgazdaságokban való élet nem jelenti a közösségi élet előnyeinek feláldozását, ellenkezőleg, megteremti az előfeltételeit az élet valódi közösségi mintájához, ahol az életnek mind az egyéni, mind a közösségi szempontjai megfelelő helyre kerülnek.

Emlékezhetünk rá, hogy az ökológiai egészség kertészkedés előfutárainak egyike éppen a nagy perzsa tanító, Zarathusztra volt. Az ő rendszerében a test volt az az alap, amire az emberi felépítményt emelték.

Számára az ember elméje és szelleme volt a felépítmény, amely a kozmikus törvénnyel való harmóniát fejezte ki. Ugyanúgy, ahogy a test a természet törvényével való harmóniát képviseli. Nagyon világosan látta, hogy a táplálékot az univerzum alaptörvényeivel összhangban kell előállítani, ha a betegségeket el akarjuk kerülni.

Volt egy víziója a világról, mint egy gyünyörű és termékeny kertről, s az általa tanított kertészeti módszereket, gyakorlatilag azóta sem tudták felülmúlni. Valójában azok olyan magasrendűek voltak, a mai negyüzemi mezőgazdasági gyakorlattal összehasonlítva, hogy meggyőződésünk, csak a kertészet és mezőgazdaság ilyen természetes rendszerének felélesztése mentheti meg a világot a fenyegető, katasztrofális, biológiai veszélyektől.

A nyugati ember nem sokáig fog létezni, hacsak meg nem állítja az élelmiszerek azon tápértékének pusztítását, amelyek az emberi egészség és vitalitás talpkövei. Egyedül az USA-ban milliók szenvednek súlyos betegségektől, s ezek sokszorosának van olyan egészsége, amely távolról sem mondható tökéletesnek.

Emberek milliói töltik meg a kórházakat és legalább még egyszer annyian lennének a kórházakban, ha nem lennének híján az ehhez szükséges anyagiaknak. Az élelmiszereknek a termelés és feldolgozás nagyüzemi módszereivel történő tönkretétele - üzleti érdekből, - olyan széleskörű, hogy a városi ember számára ténylegesen lehetetlen fogyasztásra alkalmas táplálékot biztosítani.

Az egyetlen módja annak, hogy a tápláló ételeket élvezhesse, az, hogy magának állítja elő az alapvető természetes élelmiszereket, az egészséget biztosító módszerekkel. Szerencsére, mindehhez csak egy kis darab föld szükséges.





Honlapkészítés